روش ساختن ایده های ماندگار – قسمت اول

روش ساخت ایده های خلاقانه و ماندگار

امروز می خواهیم در مورد روش تبدیل ایده ها به واقعیت و پرورش و ماندگار کردن آن ها صحبت کنیم. آیا می دانید ماندگار شدن یک ایده به چه معناست؟ ماندگار شدن ایده یعنی آن ایده به خوبی درک شود، تاثیر دراز مدتی داشته باشد و از همه مهم تر، رفتار مخاطبان شما را به رفتار دلخواهتان تغییر دهد.

ذهن همه ما انسان ها دارای ایده های متفاوتی است که ممکن است نتوانیم آن ها را به خوبی به دیگران منتقل کنیم. این مسئله زمانی جدی تر می شود که شما برای کسب‌ و کار خود بخواهید ایده ای را اجرایی کنید. در این موقعیت اگر بخواهید دیگران را به پذیرش و اجرای ایده خود مجبور کنید ممکن است با مشکلی جدی مواجه شوید.

ایده خوب، به ایده ای می گویند که در یک جمله خلاصه شود و به علاوه با مفهوم خود بتواند تاثیر زیادی بر مخاطب بگذارد. ولی نکته اینجاست که جملات کوتاه همیشه حاوی ایده های خوب نیستند بحث ما صرفا روی کوتاهی و بلندی جملات نیست. کلید پیدا کردن مفهوم اصلی ایده خوب، درواقع ساختن ایده با جملات عمیق و حکیمانه است. ایده ای ساده و عمیق که به راحتی به ذهن سپرده شود و برای همیشه در حافظه مخاطبان باقی بماند.

یکی از مهم ترین مراحل برای ماندگار شدن ایده، طرز ارائه آن است. این طرز ارائه ممکن است در کسب و کارهای مختلف متفاوت باشد. مثلا اگر مدیر یک رستوران باشید، علی رغم نظر شما بحرانی ترین نقطه کارتان، در مواجهه با مشتریان و زمانی که با آن‌ها در ارتباط هستید، نمی باشد. بلکه مربوط به زمانی است که شما کارکنان خود را متقاعد کنید تا ایده های شما را اجرا کنند.

پس اگر ایده متفاوتی دارید و می خواهید آن‌ها را اجرایی کنید باید با شجاعت برخی از مرزها را پشت سر بگذارید. شما در رستوران خودتان با تیم کارکنان خود در مورد ایده جدیدتان به بحث و تبادل نظر می پردازید و سرانجام به نتیجه می رسید. توجه داشته باشید که برای عملی شدن هرچه بهتر ایده، باید آن را به خوبی برای کارکنان خود تفهیم کنید.

پس به این نتیجه می‌ رسیم که علاوه بر پیدا کردن یک ایده خوب، اجرایی کردن ایده نیز کار راحتی نیست. نگران نباشید! ما می خواهیم دقت شما را به این نکته جلب کنیم، ایده هایی که امروز اجرایی شده و تصوراتی که بین مردم شایع است چندان برتر از اندیشه ها و ایده های شما نیستند و بابت انتشار آن ها هیچ هزینه ای خرج نشده است.

باید به این نکته توجه داشته باشید که اندیشه ها و ایده های شما در موقعیت بهتری قرار دارند و امکان پیشرفت بیشتری در محیط و اطرافتان دارند. اما اگر به همه ایده ها و افکار خوب دنیا که در زمینه های تجارت، سیاست و یا شرکتی که شما در آن مشغول کار هستید دقت کنید، می بینید که همیشه ایده های خوب در بین مردم رواج پیدا نکرده است. به نظر شما چرا؟ سوال اینجاست که یک ایده باید چه مشخصاتی داشته باشد که هم واقعی و مفید باشد و هم بشود آن را عملی کرد و هم بتواند به اندازه کافی مورد توجه همگان واقع شود؟

بعضی افراد فکر می کنند که یافتن یک ایده ماندگار باید فرمول خاصی داشته باشد، در حالی‌ که فرمول واقعی و صددرصدی برای این کار وجود ندارد. اما بایدها و نبایدهایی وجود دارد که مطلع شدن از آن ها برای دستیابی به ایده های ماندگار ضروری است. با ارائه اصول کلی و ضروری، قدرت ایجاد راه حل های شخصی را پرورش بدیم.

در حالت کلی ۶ عامل مهم برای انجام موفقیت آمیز یک ایده وجود دارد که اگر این موارد را ندانید عملا قادر به خلق یک ایده ماندگار نخواهید بود.

آن ها عبارتند از:

۱. ساده بودن

۲. ملموس بودن

۳. غیرمنتظره بودن

۴. معتبر بودن ایده

۵. دارا بودن حالت احساسی

۶. حالت داستانی داشتن

قبل از این که هریک از این موارد را به طور مفصل برایتان شرح دهم به این مثال توجه کنید.

جان اف کندی در سال ۱۹۶۱ مردی را به کره ماه فرستاد و سپس سالم به زمین بازگرداند. کندی ابتدا قول این کار را به مردم داده بود، همه مردم آن را شنیده بودند و این امید در دل هزاران نفر وجود داشت. او سرانجام موفق شد ایده خود را عملی سازد.

همه مردم به نوعی درگیر عملی شدن این ایده بودند و افراد زیادی خود را همان شخصی تصور می کردند که قرار است به فضا برود، در حالی که این ایده در اصل یک شعار تبلیغاتی بود.

پس نتیجه می گیریم اگر ایده یا اندیشه ای به نظر خوب و مفید بیاید به نوعی درگیر انجام دادن آن می شویم و می توانیم توجه دیگران را نیز به آن جلب کنیم.

دقیقاً همان کاری که جان اف کندی انجام داد. فرستادن انسان به کره ماه موضوعی ساده بود، به گونه ای که حتی کودکان به راحتی می توانستند آن را درک کنند در عین‌ حال ایده ی غیرمنتظره ای نیز بود که توجه همگان را به خود جلب کرد، به قدری که بحث در مورد آن تا مدت ها در میان مردم ادامه داشت. همه به این موضوع فکر می کردند که چگونه انسان می تواند فاصله زمین تا ماه را طی کند و به آنجا برسد؟ همه این سوالات توجه مردم را به این ایده بیشتر جلب می کرد.

این ایده ملموس هم بود، به گونه ای که شما می توانید آن را در ذهن و خیال خود تجسم کنید. هرکس که این ایده را می شنید می توانست در ذهن خود مردی را روی کره ماه تصور کند. این دقیقا همان چیزی بود که کندی می خواست.

ایده سفر به ماه ایده ای معتبر نیز بود زیرا سود زیادی برای کشور به همراه داشت. همچنین ایده ای احساسی بود زیرا مردم خود و کشورشان را در درجه ای از لیاقت و شایستگی می دیدند که به این موفقیت دست پیدا کنند.

این ایده از طرف دیگر شبیه یک داستان بود. داستان رفتن به یک سفر دورودراز و سرانجام به سلامت برگشتن.

می بینید، ایده جان اف کندی تمام ۶ عامل را برای رسیدن به یک ایده موفق داشت. البته این مطلب به آن معنی نیست که ایده های شما برای موفق شدن باید هر ۶ عامل را دارا باشد، اما اگر ۴ ویژگی موفق را درون خود داشته باشد، مطمئن باشید بسیار موفق تر و ماندگارتر است از ایده ای که تنها ۲ ویژگی ایده های موفق را داراست. و مسلم است که اگر ایده ای ۲ ویژگی ایده های موفق را داشته باشد بسیار ماندگارتر از ایده ای است که هیچ یک از این ویژگی ها را نداشته باشد.

این ویژگی ها همان عواملی هستند که باعث پیشرفت ایده شما و ماندگاری آن بین کارمندان شما و بقیه افراد خواهند شد. این ۶ عامل را که در بالا به آن اشاره کردیم نمونه های زیادی از ایده های موفق را در خود جای داده اند. برایتان مثالی می زنم تا این مطلب را بهتر درک کنید:

این ۶ ویژگی به بازیکن رشته والیبال شباهت زیادی دارد. همه ما می دانیم که یک بازیکن والیبال باید دارای ویژگی هایی از قبیل قد بلند، سرعت عمل بالا، قدرت بدنی خوب، درک بازی، چالاکی و تیزهوشی در میدان بازی باشد. اما اگر کسی بخواهد بازیکن خوبی در رشته والیبال باشد صرفا لازم نیست همه این ویژگی ها را داشته باشد. مثلا شاید با ۲ ویژگی قدبلندی و درک بازی بتواند بازیکن خوبی شود. ولی طبیعی است که ما برای مرحله ی اول به دنبال بازیکنی باشیم که بیشترین ویژگی های بازیکن خوب را دارا باشد. در مورد ایده ها هم دقیقا به همین شکل است.

editor.2

نویسنده از: ۱۴۰۰/۰۹/۲۴

دیدگاه خود را بنویسید

14 − یازده =