چگونه خود را دوست داشته باشیم؟

گاهی اوقات به نظر می رسد که ما خودمان را به اندازه دیگران دوست نداریم و به خودمان آنقدر که باید، عشق نمی ورزیم. انگار دوست داشتن دیگران برای ما راحت تر از دوست داشتن خود ما است. ما بدون اینکه متوجه باشیم به دیگران محبت می کنیم، به سادگی به آنها عشق می دهیم، برایشان ارزش قائل می شویم و حتی از خودمان و نیازها و خواسته های ما برای دیگران می گذریم.

اگر شما هم پی به این واقعیت در خودتان برده اید که خودتان را کمتر از اطرافیان تان دوست دارید، خیلی نگران نشوید چون شما تنها نیستید. درواقع بسیاری از افراد از اهمیت به این موضوع بی خبر هستند و خیلی برای خود وقت نمی گذارند. اهمیت دوست داشتن خود در ایجاد حس اعتماد بنفس و تقویت ارزش نفس است.

اگر شما هم جزو کسانی هستید که به اندازه کافی و یا اصلا به خودتان عشق نمی دهید، و می خواهید به این کار پایان دهید و قصه عشق به خودتان را شروع کنید و آن را ملکه ذهن تان کنید.

ما به شما چهار روش یاد می دهیم که در زیر به آنها اشاره می کنیم:

بر باورهای منفی درباره خودتان غلبه کنید

بسیاری از افراد برایشان خیلی سخت است که از دست افکار و باورهای منفی درباره خود رها شوند. ریشه این افکار اغلب حرف ها و رفتار سایرین و اطرافیان است‌. بخصوص کسانی که ما به نظرات و افکار آنها بسیار اهمیت می دهیم و به دنبال تایید گرفتن از آنها و جلب توجه و عشق آنها هستیم.

از ایده آل گرایی برای دوست داشتن خود پرهیز کنید

برخی افراد به سختی از خودشان چیزی را که بی عیب و نقص نیست، قبول می کنند. اگر شما هم اینگونه هستید و مدام از خودتان ناراضی هستید و افکار منفی نسبت به خودتان دارید، کافیست این سه کار ساده را انجام دهید: اول اینکه دیگر درباره آن چیز و پیدا کردن معایب آن و سرزنش خود فکر نکنید، بعد تمرکزتان را روی تلاشی بگذارید که برای رسیدن به هدف به این تلاش نیاز دارید و در آخر سعی کنید انرژی تان صرف انجام این کار کنید.

فیلتر منفی ذهن تان را نادیده بگیرید

تمرکز کردن فقط رویی افکار و انرژی های منفی عادتی بدی در زندگی است. صرف تمرکز بر روی اتفاقات منفی و ناخوشایند و پررنگ کردن آنها باعث می شود تا این اتفاقات منفی به شکل نادرستی اهمیت پیدا کنند. اگر مدام نسبت به اتفاقی که هر روز با آن درگیر هستید، غر می زنید و گله دارید، عادت بدی است پس سعی کنید به دنبال دلایل و شواهدی باشید که عکس قضیه را ثابت کند تا بر روی جنبه مثبت آن اتفاق متمرکز شوید. هیچ اتفاقی مطلقا منفی نیست.

خودتان را با کلمات منفی صدا نکنید

وقتی خودتان را با کلمه ای بد یا منفی صدا می کنید، یا خودتان را با تعریف بخصوصی سرزنش می کنید، شخصیت تان را محدود به قسمت کوچکی می کنید و در واقع دوست داشتن خود را زیر سوال می برید. مثلا وقتی به خودتان می گویید من یک شکست خورده ام، بخصوص بعد از ازدست دادن یک فرصت یا شغل تان،این کار اصلا درست و منصفانه نیست. درعوض سعی کنید از جمله ای متضاد آن استفاده کنید، مثلا با خودتان بگویید من شغلم را از دست داده ام ولی تجربه ای خوب برای به دست آوردن شغل جدید دارم.

 

 

برای دوست داشتن خود به بدترین اتفاق ها فکر نکنید

ساده ترین کار همیشه این است که به بدترین اتفاق ممکن فکر کنید و تصور کنید که بدترین نتیجه را خواهید گرفت. اما اگر تفکرتان را جوری تغییر دهید که واقعگرایانه و با حس اعتماد به هر چیزی نگاه کنید، دیگر احتمالات منفی را در ذهن تان پررنگ تصور نمی کنید.

لوح ذهن تان را بازنویسی کنید

به محض اینکه متوجه شدید که نسبت به خود دارید منفی فکر می کنید، آگاهانه به احساسات تان دقت کنید و منشا آنها را شناسایی کنید. سپس با جمله ای بهتر و مثبت با خودتان صحبت کنید و آن جمله حک شده در لوح ناخودآگاه ذهن تان را اصلاح و بازنویسی کنید. مثلا وقتی سر کار یادتان می رود که ایمیل ها را ارسال کنید، ممکن است بلافاصله به سرزنش به خودتان بگویید که آدم بی عرزه ای هستید. اما حواستان باشد که فورا جمله تان را عوض کنید و با خود صحبت کنید و به درستی این احساس را ریشه یابی کنید. به خود بگویید که این حرف شما نیست و زمانی که کودک بودید، والدین شما به اشتباه به شما اینطور می گفتند. به خودتان بگویید من بی عرزه نیستم، من فقط یک اشتباه کردم و اشتباه برای هر انسانی پیش می آید.

روش دوم : تمرین خویشتن دوستی

لیستی از ویژگی های مثبت تان بنویسید

سعی کنید با فکر کردن چیزهای مثبت درباره شخصیت تان پیدا کنید و در این لیست بنویسید. هر هفته چیز جدید ی به آن اضافه کنید. سعی کنید این لیست را مختص و ویژه خودتان بنویسید. یعنی از کلمات و صفات کلی و معمولی استفاده نکنید بلکه کلماتی را که دقیقا خصوصیات شما را توصیف می کند، بنویسید.

برای خودتان وقت بگذارید

وقتی برای فکر کردن به خودتان و تحلیل افکارتان و بازتاب آنها بر روی رفتارتان زمان زیادی صرف می کنید، اصلا خودتان را سرزنش نکنید که وقت زیادی هدر داده اید. شما باید به اندازه کافی برای خودتان وقت بگزارید تا دوست داشتن خود را حداقل به خویش اثبات کنید.

برای خودتان جشن بگیرید و به خودتان هدیه دهید

این قسمت، بخش جالب عشق یا دوست داشتن خود است. کادو دادن به خودتان به محض رسیدن به هر موفقیتی هرچند کوچک می تواند نمادی برای عشق به خویشتن باشد. این جشن می تواند رفتن به یک کافی شاپ یا شام خوردن در یک رستوران باشد. به تمام کارهای سخت و تلاش های تان فکر کنید تا بهانه ای برای تشویق خودتان و هدیه دادن به خود پیدا کنید.

برای برخورد و روبرو شدن با افکار و نظرات منفی دیگران با برنامه پیش بروید

به چیزهایی که شما را از مسیر دوست داشتن خود دور یا خارج می کند، دقت کنید و برنامه ای برای برخورد با آنها داشته باشید. سعی کنید این را بپذیرید که شما نمی توانید حرف های و رفتار دیگران را کنترل کنید اما می توانید جواب ها و رفتار خودتان را کنترل کنید.

با یک مشاور و درمانگر ملاقات کنید

تحلیل افکار و احساسات منفی شما برای تشخیص منشا و ریشه آنها ممکن است شما را به گذشته و کودکی تان ببرد. نقطه ای دور که نتوانید با آن مقابله کنید. یک مشاور باتجربه می تواند با دانش خود و با تحلیل گذشته شما، به شما در کنترل احساسات و افکارتان کمک کند. مطب یک مشاور می تواند مکان مناسبی برای یادگیری روش کنترل و مدیریت افکار منفی و یافتن احساسات مثبت باشد.

تعریف های مثبت را هر روز تکرار کنید

افکار مثبتی که باعث ایجاد احساسات خوشایند در شما می شود را هر روز با خودتان تکرار کنید. البته شروع این کار کمی سخت است ولی با تمرین و ممارست تبدیل به یک عادت می شود.

کارهایی انجام دهید که حس خوبی به شما می دهد

انجام کارهایی مثل فعالیت های جسمی، روحی و یا احساسی می تواند به شما انرژی مثبت منتقل کند. ابتدا کارهایی را پیدا کنید که در شما حس خوبی به جا می گذارد، کارهایی مثل ورزش، مدیتیشن، رقص و یا مطالعه، و بعد به طور هفتگی و مداوم آن را انجام دهید.

روش سوم: تمرین مدیتیشن

با انجام مدیتیشن دوست داشتن خود را بیاموزید

شما با انجام مدیتیشن های خاص می توانید دوست داشتن خود و دیگران را به خودتان یاد دهید. نوعی محبت که دربرگیرنده عشق بی قید و شرط است. با استفاده این مدیتیشن خاص که LKM نامیده می شود، یاد می گیرید که بدون انتظار محبت از دیگران یا بدون هیچ پیش شرطی به دیگران محبت کنید. قضاوت چیزی است که ایجاد کدورت با دیگران می شود و این مدیتیش با کنار زدن قضاوت راه را برای ایجاد ارتباط محبت آمیز باز می کند.

 

نفس عمیق بکشید

روی یک صندلی نرم و راحت آرام بنشینید و چندین نفس عمیق بکشید.

با جملات مثبت به خودتان امیدواری و انرژی دهید

در حین تمرین نفس عمیق کشیدن با خودتان این جملات را تکرار کنید:

  • امیدوارم به رویاهایم برسم و در شادی و آرامش زندگی کنم.
  • می خواهم با تمام وجودم و از ته قلبم همه را دوست داشته باشم.
  • دعا می کنم که خودم و خانواده ام از خطر و اسیب دور بمانیم
  • آرزوی زندگی سالم برای خودم و خانواده ام دارم
  • می خواهم یاد بگیرم که خودم و دیگران را ببخشم.

به کسی فکر کنید که دوستش دارید

در حین تکرار جملات بالا در ذهن تان به شخصی فکر کنید که به او علاقه شدیدی دارید.

روش چهارم: درک عشق به خود

خطرات عدم دوست داشتن خود را بشناسید

شما وقتی خودتان را دوست نداشته باشید، برای خود ونیازهای تان ارزش قائل نمی شوید و درنتیجه به خودتان آسیب می زنید. عدم دوست داشتن خود باعث وابستگی شما به دیگران برای تایید گرفتن و طلب عشق است.

اهمیت تجربه های کودکی در دوست داشتن خود را درک کنید:

روابط بین کودک و والدین اثری قوی و دراز مدت و تا پایان عمر روی کودک خواهد داشت. کودکی که نیازهای جسمی، عاطفی و فکری نداشته باشد، همیشه با اعتماد بنفس خود مشکل خواهد داشت. پس در ریشه یابی مشکلات خود دقت کنید.

شما با انجام این روش ها و تمرین مداوم آنها می توانید برای خود برنامه ای بلند مدت طراحی کنید و تا جایی آن را ادامه دهید که به دوست داشتن خود عادت کنید و در ذهن ناخودآگاه تان حک شود.

editor.2

نویسنده از: ۱۴۰۰/۰۹/۲۴

دیدگاه خود را بنویسید

سه × دو =