اهمیت تفکر نقادانه در محیط کار

تفکر نقادانه در محیط کار از مهم ترین اصولی است که باید به آن توجه ویژه ای کرد. تفکرات نقادانه هم به کارکنان در حل مشکلات کمک می کنند و هم عملکرد آنها را در محیط کار تحت تأثیر قرار می دهند. از طرفی هم صاحبان مشاغل به دنبال آن هایی هستند که مهارت های قوی در مورد تفکر انتقادی را داشته باشند. در این مقاله قصد داریم در مورد تفکرات نقادانه در محیط کار، اهمیت آن، راهکارها و پیشنهادات بسیار مفید به منظور بهبود و تقویت آنها اطلاعات مفیدی را در خدمت شما قرار دهیم.

تفکر نقادانه در محیط کار چیست؟

برای تقویت تفکر نقادانه در محیط کار بهتر است که افراد طرز تفکر خود را در موقعیت های مختلف تغییر دهند. کارکنانی که فکر نقادانه دارند، بسیار توانا و مستقل هستند. در واقع با این طرز تفکر افراد به راحتی می توانند، عقاید مختلف را به هم مرتبط سازند، بحث ها یا گفتگوها را ارزیابی کنند، اشتباهات کار خود را بیابند و مشکلات خود را حل کنند.

در واقع افراد با چنین عقایدی به خوبی می دانند که چگونه از اطلاعات به منظور رسیدن به حقایق و نتیجه دلخواه استفاده کنند. به همین دلیل نیز کارکنان ارزش زیادی برای این نوع تفکر قائل هستند. این تفکر به عنوان یک مهارت درونی ممکن است در هر شخصیت هر فردی وجود داشته باشد. اما برخی باور دارند که امکان توسعه این مهارت نیز وجود دارد.

مفهوم تفکر نقادانه در محیط کار

اهمیت تفکر نقادانه در محیط کار

همان طور که در قسمت های بالاتر بیان کردیم، تفکر نقادانه در محیط کار از مهم ترین مواردی است که کارکنان برای جذب موفقیت بهتر است، آن را در محیط کار پیاده کنند. اما داشتن این تفکر در محیط کار اهمیت بسیار زیادی دارد و به هیچ عنوان نباید آن را نادیده گرفت. در این قسمت قصد داریم بگوییم که چرا داشتن این طرز تفکر در محیط کار مهم و ضروری محسوب می شود و کارکنان باید تقویت آن را در اولویت خود قرار دهند.

۱- نیاز برخی از حرفه ها به این مهارت

برای موفق شدن در زمینه های مختلف کاری به نمایش گذاشتن تفکرات نقادانه و استفاده از آن ضروری است. در واقع در شغل هایی که هدف اصلی آنها جمع آوری اطلاعات، حل مشکلات یا ارائه راه حل های واقعی است، داشتن این تفکر بسیار حائز اهمیت و مهم محسوب می شود.

۲- تقویت مهارت های تصمیم گیری

با تقویت مهارت های مربوط به تفکرات نقادانه تصمیم گیری افراد در زمینه های مختلف بهتر می شود. تصمیمات مهم و بزرگ زندگی مانند تغییر حرفه یا شغل توسط این طرز تفکر بهتر عملی خواهند شد.

۳- افزایش دانش و آگاهی

همان طور که می دانید، امروزه دانش مردم در مورد موضوعات مختلف روزبه روز در حال افزایش است. تفکر انتقادی سبب می شود که افراد در مورد مسائل مختلف جستجوهایی را انجام دهند و اطلاعات خود را بیشتر کنند. در این صورت اشخاص در بحث های گروهی مربوط به کار یا در کنفرانس ها عملکرد بهتری از خود نشان می دهند.

افزایش آگاهی به وسیله تفکر نقادانه در محیط کار

۴- داشتن احساس بهتر

تفکرات نقادانه باعث می شوند که افراد درک بهتری از خود، علایق و هدف خود داشته باشند. وقتی که اشخاص آگاهی لازم را از مهم ترین مسائل زندگی خود پیدا کنند، نه تنها می توانند، شرایط خود را تغییر دهند، بلکه به رشد فردی هم دست پیدا خواهند کرد.

۵- تقویت خودشناسی

افرادی که مهارت های مربوط به تفکر نقادانه در محیط کار راپیاده می کنند، توانایی ذاتی به منظور بررسی چالش های مختلف در جنبه های گوناگون را دارند. همین امر نیز سبب تقویت مهارت خودشناسی در این افراد می شود. از مزیت های این مهارت این است که اشخاص در موقعیت های مختلف به راحتی می توانند، عقاید و تفکر خود را تغییر دهند.

اما چگونه می توان مهارت های تفکر نقادانه در محیط کار را بهبود بخشید؟

تفکر نقادانه در محیط کار  به عنوان یکی از مهم ترین و ضروری ترین مهارت هایی محسوب می شود که افراد باید تقویت آن را در اولویت خود قرار دهند. اما خوشبختانه راه های بسیار مؤثر و کاربردی در این زمینه وجود دارد که در ادامه قصد داریم، آنها را مورد بررسی قرار دهیم.

۱- ارزیابی اطلاعات جدید

اولین قدم برای داشتن این نوع تفکر قبول اطلاعات بعد از ارزیابی آنها است. افرادی که این طرز تفکر را در محیط کار دارند، همیشه سعی می کنند که هدف های واقعی را پیدا کنند. در همین راستا نیز این کارکنان چالش های مختلف و راه حل های مربوط به آنها مورد ارزیابی و بررسی قرار می دهند. در واقع پروسه بررسی اطلاعات جدید و نتایج مربوط به آنها مرحله ارزیابی نامیده می شود.

۲- بررسی منبع

مرحله بعدی برای بهبود مهارت های تفکر انتقادی منبعی است که افراد اطلاعات را از آن دریافت می کنند. به عنوان مثال ممکن است که اشخاص اطلاعات جدید را از تبلیغات به دست آورند. در این شرایط درک این نکته که آن تبلیغ به عنوان تکنیک بازاریابی به منظور فروش محصولات طراحی شده است، به افراد در داشتن عملکرد بهتر در محیط کاری کمک می کند.

۳- پرسیدن سؤال

سؤال پرسیدن یکی از مهم ترین اصولی است که برای تقویت مهارت افکار نقادانه می تواند، بسیار مفید باشد. هنگامی که افراد قصد دارند، اطلاعات جدید را ارائه دهند، باید به این فکر کنند که چه سؤالاتی را در این زمینه بپرسند. به عنوان سؤالاتی نظیر اینکه مشکلات و چالش ها چگونه حل شوند؟ چه کسی اطلاعات لازم را ارائه می دهد؟ چرا اطلاعات ارائه شده اند؟و … می تواند مؤثر باشد.

۴- انجام جستجوهای مربوط

قبل از اینکه افراد بخواهند، عقاید خود را با استفاده از تفکر نقادانه در محیط کار بیان کنند، بهتر است که جستجوهایی را انجام دهند. در این شرایط این اشخاص باید سؤال هایی را برای خود یادداشت کنند. برای یافتن جواب این سؤال ها می توانند، از منابعی مانند اینترنت استفاده کنند که بتوانند دانش خود را افزایش دهند.

۵- بیان نظرات و عقاید

با انجام دادن جستجوهای لازم و افزایش دانش اشخاص به سهولت قادر به بیان نظرات خود هستند. در این مرحله تمامی عقاید و تفکرات منطقی و بر پایه واقعیت هستند. زیرا افراد مرحله های دیگر را برای داشتن تفکر انتقادی دنبال کرده اند.

نکات و پیشنهادهای موثر دررابطه با بهبود مهارت های تفکر نقادانه

همان طور که در قسمت های بالاتر بیان کردیم، با استفاده از روش های مطرح شده در قسمت بالا افراد می توانند، مهارت های تفکرات نقادانه خود را تقویت کنند. اما در این قسمت سعی داریم که پیشنهادها و راهکارهای مؤثری را دررابطه با بهبود هرچه بهتر این مهارت ها برای شما بیان کنیم.

۱- خواندن متن ها و کتاب های مختلف

کتاب ها بهترین و عالی ترین منابعی هستند که افراد با خواندن آنها می توانند، نگرش خود را نسبت به موضوعات مختلف تغییر دهند. در واقع با خواندن کتاب ها با موضوعات مختلف نه تنها عقاید همگان با تغییراتی مواجه می شوند، بلکه افراد به راحتی می توانند، تفکر نقادانه در محیط کار را نیز تقویت کنند. همان طور که می دانید، امروزه کتاب های مختلفی با موضوعات روان شناسی، اطلاعات عمومی و … وجود دارند که می توانند، به افراد در افزایش آگاهی در همه زمینه ها کمک کنند.

۲- همدلی با دیگران

برای اینکه اشخاص بتوانند، موضوعات را از جنبه های مختلف مورد بررسی قرار دهند، بهتر است که با دیگران همدردی کنند و خود را در شرایط آنها قرار دهند. در این شرایط نه تنها افراد دید بهتری نسبت به موضوعات پیدا می کنند، بلکه عقاید آنها نیز تغییر خواهد کرد.

۳- فکر کردن

هنگامی که افراد جنبه های مختلف یک موضوع را ارزیابی می کنند، بهتر است که به عقاید و تفکرات گوناگون فکر کنند و نظر خود را نیز در مورد آن موضوع بیان کنند. اما آنچه که در این باب اهمیت زیادی دارد، این است که افراد عقاید خود را فارغ از خوب یا بد بودن آن بپذیرند و از آن دفاع کنند.

تقویت مهارت های تفکر نقادانه در محیط کار با فکر کردن به موضوعات مختلف

۴- گوش دادن

امکان دارد که کارکنان در محیط کار در مورد جنبه های مختلف با هم صحبت کنند. در این شرایط هر یک از طرفین بهتر است، به این فکر کند که بعد از اتمام گفتگو چه نظرات و عقایدی را بیان کند. اما پیشنهاد می شود که افراد به خوبی به یکدیگر گوش فرا دهند و نظرات هم را درک کنند.

۵- اشتباه در نظر گرفتن عقاید شخصی

خیلی از افراد بر این باور هستند که عقاید و نظرات آنها همیشه درست است و هیچ اشتباهی هم در کار نیست. اما برای اینکه افراد بتوانند مهارت های تفکر نقادانه در محیط کار را تقویت کنند، بهتر است به این نکته فکر کنند که ممکن است، عقاید آنها اشتباه باشد. در این شرایط این افراد به طبع بهتر می توانند، نظرات مختلف را قبول کنند و با آنها کنار بیایند.

۶- کنجکاو بودن

هرچه قدر که افراد اطلاعات بیشتری در مورد موضوعات مختلف داشته باشند، عقاید و نظرات بهتری نیز خواهند داشت. به عنوان مثال داشتن دانش کافی سبب می شود که افراد در مورد صحت یا نادرستی مطالب بهتر نظر دهند. کتابخانه ها و اینترنت بهترین موقعیت ها برای بالا بردن دانش و اطلاعات محسوب می شوند.

۷- تقویت جسم و ذهن

افراد باید راه هایی را به منظور تقویت ذهن خود پیدا کنند. در واقع این روش ها ممکن است که حل مشکلات مختلف یا کار کردن روی مشکل خاصی باشد. در این شرایط هم به حتم مغز بهتر کار می کند و عملکرد بسیار فوق العاده ای را نیز از خود نشان می دهد. خوب است بدانید که خوردن غذاهای مفید و داشتن رژیم غذایی سالم می تواند، عملکرد ذهن و مغز را نیز تحت تأثیر قرار دهد.

بهبود تفکر نقادانه در محیط کار با تقویت ذهن و جسم

کلام آخر

امروزه بسیاری از حرفه ها به تفکرات نقادانه اهمیت بسیار زیادی می دهند. همان طور که در قسمت های بالاتر بیان کردیم، تفکر نقادانه در محیط کار هم عقاید کارکنان را تحت تأثیر قرار می دهند و هم سبب می شوند که این افراد عملکرد بهتری در حرفه و حتی تصمیم گیری در مورد موضوعات مختلف را داشته باشند. از طرفی هم با استفاده از برخی از روش های مؤثر همه کارمندان و کارکنان می توانند، مهارت های تفکر انتقادی را تقویت کنند و از مزایا و فواید فوق العاده آن در حرفه یا شغل بهره مند شوند. علاوه بر این انجام دادن برخی امور مانند همدلی با دیگران یا خواندن کتب گوناگون و… پیشنهادات مؤثری است که به هیچ عنوان نباید از آنها غافل شد.

editor.2

نویسنده از: ۱۴۰۰/۰۹/۲۴

دیدگاه خود را بنویسید

دو × چهار =